ΔΕΛΤΙΑ ΤΥΠΟΥ

fonipeiraioton.blogspot.com ΙΟΥΝΙΟΣ 2010

 

ΔΗΜΟΣ ΠΕΙΡΑΙΑ - ΚΟ.Δ.Ε.ΚΟ.ΜΕ.Π: Σπουδαία εκδήλωση για την οστεοπόρωση

 

Τα προγράμματα του Νίκου Καρβουνά για την παροχή κάθε είδους ιατρικής εξέτασης και συμβουλής, είναι μεγάλα.

Στις 23 Ιουνίου είχαμε τη χαρά να παραβρεθούμε στην μεγάλη ενημερωτική εκδήλωση, στην αίθουσα του Δημοτικού Συμβουλίου Πειραιά, για την οστεοπόρωση και ειλικρινά εκπλαγήκαμε από την τόσο μεγάλη προσέλευση του κόσμου. Τα πάντα ήταν γεμάτα. Είχε προηγηθεί πρόγραμμα δωρεάν εξετάσεων Οστικής Μάζας και άλλων, σε πάνω από 250 άτομα και σε όλα είχαν δοθεί απαντήσεις και σχετικές οδηγίες για το τι πρέπει να προσέχουν και σε τι κατάσταση βρίσκονται.

Στην εκδήλωση μίλησαν διακεκριμένοι επιστήμονες και τα θέματά τους απλά, κατανοητά και πολύ θετικά για όλο τον κόσμο:

 


«Κάλλιον το προλαμβάνειν από το θεραπεύειν», μας ανάλυσε ο γιατρός κ. Νικόλαος Καρβουνάς – πνευμονολόγος - πρόεδρος ΚΟ.Δ.Ε.ΚΟ.ΜΕ.Π.

«Τι είναι η οστεοπόρωση και πως θα την προλάβετε», μας εξήγησε ο κ. Αλέξανδρος Δασούλας, -χειρουργός – ορθοπεδικός.

«Διατροφή και οστεοπόρωση», από την κ. Έφη Γρηγορίου – διατροφολόγο.

«Εμμηνόπαυση και ομορφιά», ανάλυσε η κ. Έφη Ελισσαίου – διπλωματούχος Μαία – αισθητικός και τέλος,

Για «Το Κοινωνικό πρόσωπο της οστεοπόρωσης στην Ελλάδα», είπε πολλά και κατατοπιστικά η κ. Μέμη Τσεκούρα – πρόεδρος Ελληνικού Συλλόγου Υποστήριξης Ασθενών με Οστεοπόρωση.

Συγχαρητήρια και πάλι σε όλους τους άξιους Συντελεστές τόσο καλών εκδηλώσεων και κυρίως σε όλους όσοι φροντίζουν να βρίσκονται κοντά στο λαό.

Ο Δήμος Πειραιά συνεχίζει να δείχνει με κάθε τρόπο το κοινωνικό του πρόσωπο και να παρέχει, εκτός των άλλων, και σπουδαίες ιατρικές υπηρεσίες δωρεάν στους πολίτες του. Βέβαια σε αυτό οφείλεται η μεγάλη αγάπη και η προσήλωση στο επάγγελμα του Ιατρού, του Προέδρου της Δημοτικής Επιχείρησης ΚΟΔΕΚΟΜΕΠ κ. Νίκου Καρβουνά, που ειλικρινά αναλώνει τη ζωή του για τους δημότες του Πειραιά.

Παρόντες στην εκδήλωση, εκτός των άλλων και, η Πρόεδρος του Α΄ Διαμερίσματος κ. Ζωή Κεχαγιά, η Νομαρχιακή Σύμβουλος κ. Λίτσα Αγαλοπούλου – Πετράκου, οι Διαμερισματικές Σύμβουλοι κ.κ Καίτη Γραμματικοπούλου, Αικατερίνη Δουρέκα και Λίνα Αθανασίου, ο Δημήτρης Κρητικός, η κ. Κόλλια.

Μπράβο και πάλι στο Δήμαρχο Παναγιώτη Φασούλα, που με ενέργειές του έχουν αναβαθμιστεί όλοι οι τομείς κοινωνικών και ιατρικών υπηρεσιών του Δήμου.

Γιώτα Κανατσέλη

Πηγή: http://fonipeiraioton.blogspot.com/2010/06/blog-post_9047.html

 

Portnet.gr 14-05-2007

    

Portnet.gr  14-05-2007


Ματιές στην πόλη

 Ασπίδα κατά του άσθματος

  Η ΔΕΚΟΜΕΠ, η επιχείρηση του     Δήμου Πειραιά που είναι αρμόδια για τα θέματα κοινωνικής μέριμνας, εκπληρώνοντας το ρόλο που έχει κληθεί να επιτελέσει, ευαισθητοποιώντας την πολιτεία και το κοινό για θέματα κοινωνικού ενδιαφέροντος, διοργάνωσε, κατόπιν πρωτοβουλίας του προέδρου, κου Νικόλαου Καρβουνά, ενημερωτική εκδήλωση για το βρογχικό άσθμα την Παρασκευή 4 Μαΐου στην αίθουσα του Πειραϊκού Συνδέσμου. Στην εκδήλωση, η οποία πραγματοποιήθηκε με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα για το άσθμα (1η Μαΐου), μίλησαν η κυρία Γεωργάτου και η κυρία Γκάγκα, μέλη της ομάδας άσθματος της Ελληνικής Πνευμονολογικής Εταιρείας, ενώ προβλήθηκε και 20λεπτο φιλμ σχετικά με το νόσημα.

 

Άσθμα: Μία σύγχρονη επιδημία

 

Με λόγια απλά και κατανοητά, χωρίς να απαιτείται εξειδικευμένη γνώση της ιατρικής ορολογίας, οι δύο εκπρόσωποι της ομάδας άσθματος ενημέρωσαν το πολυπληθές ακροατήριο για το βρογχικό άσθμα. Το βρογχικό άσθμα, που χαρακτηρίζεται διεθνώς ως μία σύγχρονη επιδημία, είναι μία χρόνια πάθηση του αναπνευστικού και τα αίτιά της δεν είναι πλήρως κατανοητά. Πρόκειται για ένα νόσημα που εμφανίζει εξάρσεις και υφέσεις, με αποτέλεσμα να προκαλεί ποικίλες επιπτώσεις τόσο στην υγεία του ασθενή όσο και στην ποιότητα ζωής του. Ο ασθματικός δεν μπορεί να παίξει ή να αθληθεί, ενώ παράλληλα το συγκεκριμένο νόσημα αποτελεί, εφ’ όσον αναφερόμαστε σε παιδιά, την υπ’ αριθμό 1 αιτία απουσίας από το σχολείο και, περνώντας τώρα στους ενήλικές, την τέταρτη ιεραρχικά αιτία απουσίας από την εργασία. Επίσης, τεράστια ποσά δαπανώνται από τις υπηρεσίες υγείας για την αντιμετώπιση της πάθησης. Είναι χαρακτηριστικό πως τα τελευταία χρόνια το πόσο που δίνεται σε πανευρωπαϊκό επίπεδο αγγίζει το 17,7 δις € ετησίως.

Ειδικότερα για την Ελλάδα τα στοιχεία που παρέθεσαν οι κυρίες Γεωργάτου και Γκάγκα είναι ενδεικτικά : 500.000 Έλληνες, σύμφωνα με πρόσφατη έρευνα, εκτιμάται ότι πάσχουν από βρογχικό άσθμα. Το 43% εξ αυτών θεωρεί ότι το άσθμα του δεν ελέγχεται καλά, πάνω από το 50 % δηλώνει περιορισμούς στη αθλητική του δραστηριότητα και, τέλος, ένα  20-30% δηλώνεις περιορισμούς στις κοινωνικές του δραστηριότητες. Στον τομέα των δαπανών υπολογίζεται ότι η Ελλάδα ξοδεύει περίπου 88 εκατομμύρια € το χρόνο.

Σκοπός της ομάδας άσθματος είναι να ευαισθητοποιήσει το κοινό σχετικά με το άσθμα, μέσω εντύπων, ραδιοφώνων, αφισών, αλλά και μέσω της ανοιχτής γραμμής πληροφόρησης 800 801 8080 begin_of_the_skype_highlighting              800 801 8080      end_of_the_skype_highlighting. Το φάσμα των παρεμβάσεων διευρύνεται με τη δημοσιοποίηση δέσμης προτάσεων, που ως κεντρικό στόχο θέτει τον πλήρη έλεγχο της νόσου και τη βελτίωση της ποιότητας ζωής του ασθενή. Άλλωστε, «ο ασθματικός», όπως τόνισαν και οι δύο γιατροί, «πρέπει να ζει μία φυσιολογική ζωή».

 

 

 

 

 

 Το "δια ταύτα" και ο Πειραιάς

 

 Εκτός όμως από το ενημερωτικό     χαρακτήρα της εκδήλωσης, για τον κύριο Καρβουνά, υπάρχει και το «δια ταύτα». Και το «δια ταύτα» για μία πόλη, όπως ο Πειραιάς, που το περιβάλλον της επιβαρύνεται και από άλλες πηγές ρύπανσης (π.χ. λιμάνι), οι οποίες συμβάλλουν ενεργά στην έξαρση της νόσου, «είναι ότι θα πρέπει να τηρούνται οι όροι περιβαλλοντικής επίπτωσης, αλλά και να ισχύσει η επιβολή προστίμου στους παραβάτες».

 Ο κύριος Καρβουνάς όμως, σε δηλώσεις στο portnet, επισήμανε την πρόθεση όλου του Δ.Σ. της επιχείρησης να συνεχιστούν τέτοιου είδους εκδηλώσεις και παρουσίασε τις προσεχείς δραστηριότητες της ΔΕΚΟΜΕΠ :

1. Θα πραγματοποιηθεί σειρά  ενημερωτικών εκδηλώσεων και στα 5 Δημοτικά Διαμερίσματα για τη Χρόνια Αποφρακτική Πνευμονοπάθεια (ΧΑΠ), η οποία, ως επί το πλείστον, οφείλεται στο κάπνισμα.

2. Με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα για το Περιβάλλον, θα γίνει σχετική ενημέρωση στους δημότες του Πειραιά.

3.  Εν όψει του θερμότερου καλοκαιριού των τελευταίων ετών, η ΔΕΚΟΜΕΠ θα διανείμει ενημερωτικό φυλλάδιο οδηγιών κατά τις περιόδους του καύσωνα. Παράλληλα, όπως τόνισε ο πρόεδρος της επιχείρησης, «έχουν ήδη ξεκινήσει οι προσπάθειες για την εξεύρεση χώρων, όπου θα μπορούν να φιλοξενηθούν άτομα ανήμπορα και με ευπαθή υγεία»

 

ΒΡΟΓΧΙΚΟ ΑΣΘΜΑ ΚΑΙ ΧΑΠ

 

ΒΡΟΧΙΚΟ ΑΣΘΜΑ ΚΑΙ ΧΑΠ

Τα τελευταία χρόνια η ΧΑΠ γίνεται ολοένα συχνότερη αιτία θανάτου.Την στρατηγική που πρέπει ακολουθείται στην κλινική αντιμετώπιση του βρογχικού άσθματος και της ΧΑΠ, παρουσίασαν οι εκλεκτοί συνάδελφοι, πνευμονολόγοι Ν. Καρβουνάς και Αικ. Δημάκου στην επιστημονική εκδήλωση του συλλόγου μας την Τρίτη 5 Μαρτίου 2002.

 

Το ενδιαφέρον στο ακροατήριο, κρατήθηκε αμείωτο μέχρι τέλους.Ακολούθησε ζήτηση όπου είχαμε την ευκαιρία να επιλύσουμε θέματα πρακτικής σημασίας.

 

 

 

Τονίσθηκε ο ρόλος των εισπνεομένων κορτικοστεροειδών ως πρώτη επιλογή για την αντιμετώπιση του βρογχικού άσθματος και οι παρατεταμένης δράσης β-διεγέρτες στην ΧΑΠ.

 

Πρέπει να επιμένουμε στη διακοπή του καπνίσματος διότι αποδεδειγμένα παρατείνεται η επιβίωση στην ΧΑΠ αλλά βελτιώνεται σημαντικά η ποιότητα ζωής.Η εκδήλωση έγινε στο Δημαρχείο Νικαίας , στην όμορφη αίθουσα που μας παραχωρεί ο φίλος και συνάδελφος Δήμαρχος

 

 

Βασίλης Τράπαλης.

 

η κα Α.Δημάκου

   

 

ο κ. Ν.Καρβουνάς

 

Ακολούθησε δείπνο σε γνωστή ταβέρνα της περιοχής που παρέθεσε η GlaxoSmithKline την οποία ευχαριστούμε.

 

Πηγή: http://www.oikogeneiakoi-iatroi.gr/asma.htm

Who's Online

Έχουμε 3 επισκέπτες συνδεδεμένους
mod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_counter
mod_vvisit_counterΣήμερα38
mod_vvisit_counterΕβδομαδιαία222
mod_vvisit_counterΜηνιαία840
mod_vvisit_counterΣυνολικά227616