Portnet.gr 14-05-2007

    

Portnet.gr  14-05-2007


Ματιές στην πόλη

 Ασπίδα κατά του άσθματος

  Η ΔΕΚΟΜΕΠ, η επιχείρηση του     Δήμου Πειραιά που είναι αρμόδια για τα θέματα κοινωνικής μέριμνας, εκπληρώνοντας το ρόλο που έχει κληθεί να επιτελέσει, ευαισθητοποιώντας την πολιτεία και το κοινό για θέματα κοινωνικού ενδιαφέροντος, διοργάνωσε, κατόπιν πρωτοβουλίας του προέδρου, κου Νικόλαου Καρβουνά, ενημερωτική εκδήλωση για το βρογχικό άσθμα την Παρασκευή 4 Μαΐου στην αίθουσα του Πειραϊκού Συνδέσμου. Στην εκδήλωση, η οποία πραγματοποιήθηκε με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα για το άσθμα (1η Μαΐου), μίλησαν η κυρία Γεωργάτου και η κυρία Γκάγκα, μέλη της ομάδας άσθματος της Ελληνικής Πνευμονολογικής Εταιρείας, ενώ προβλήθηκε και 20λεπτο φιλμ σχετικά με το νόσημα.

 

Άσθμα: Μία σύγχρονη επιδημία

 

Με λόγια απλά και κατανοητά, χωρίς να απαιτείται εξειδικευμένη γνώση της ιατρικής ορολογίας, οι δύο εκπρόσωποι της ομάδας άσθματος ενημέρωσαν το πολυπληθές ακροατήριο για το βρογχικό άσθμα. Το βρογχικό άσθμα, που χαρακτηρίζεται διεθνώς ως μία σύγχρονη επιδημία, είναι μία χρόνια πάθηση του αναπνευστικού και τα αίτιά της δεν είναι πλήρως κατανοητά. Πρόκειται για ένα νόσημα που εμφανίζει εξάρσεις και υφέσεις, με αποτέλεσμα να προκαλεί ποικίλες επιπτώσεις τόσο στην υγεία του ασθενή όσο και στην ποιότητα ζωής του. Ο ασθματικός δεν μπορεί να παίξει ή να αθληθεί, ενώ παράλληλα το συγκεκριμένο νόσημα αποτελεί, εφ’ όσον αναφερόμαστε σε παιδιά, την υπ’ αριθμό 1 αιτία απουσίας από το σχολείο και, περνώντας τώρα στους ενήλικές, την τέταρτη ιεραρχικά αιτία απουσίας από την εργασία. Επίσης, τεράστια ποσά δαπανώνται από τις υπηρεσίες υγείας για την αντιμετώπιση της πάθησης. Είναι χαρακτηριστικό πως τα τελευταία χρόνια το πόσο που δίνεται σε πανευρωπαϊκό επίπεδο αγγίζει το 17,7 δις € ετησίως.

Ειδικότερα για την Ελλάδα τα στοιχεία που παρέθεσαν οι κυρίες Γεωργάτου και Γκάγκα είναι ενδεικτικά : 500.000 Έλληνες, σύμφωνα με πρόσφατη έρευνα, εκτιμάται ότι πάσχουν από βρογχικό άσθμα. Το 43% εξ αυτών θεωρεί ότι το άσθμα του δεν ελέγχεται καλά, πάνω από το 50 % δηλώνει περιορισμούς στη αθλητική του δραστηριότητα και, τέλος, ένα  20-30% δηλώνεις περιορισμούς στις κοινωνικές του δραστηριότητες. Στον τομέα των δαπανών υπολογίζεται ότι η Ελλάδα ξοδεύει περίπου 88 εκατομμύρια € το χρόνο.

Σκοπός της ομάδας άσθματος είναι να ευαισθητοποιήσει το κοινό σχετικά με το άσθμα, μέσω εντύπων, ραδιοφώνων, αφισών, αλλά και μέσω της ανοιχτής γραμμής πληροφόρησης 800 801 8080 begin_of_the_skype_highlighting              800 801 8080      end_of_the_skype_highlighting. Το φάσμα των παρεμβάσεων διευρύνεται με τη δημοσιοποίηση δέσμης προτάσεων, που ως κεντρικό στόχο θέτει τον πλήρη έλεγχο της νόσου και τη βελτίωση της ποιότητας ζωής του ασθενή. Άλλωστε, «ο ασθματικός», όπως τόνισαν και οι δύο γιατροί, «πρέπει να ζει μία φυσιολογική ζωή».

 

 

 

 

 

 Το "δια ταύτα" και ο Πειραιάς

 

 Εκτός όμως από το ενημερωτικό     χαρακτήρα της εκδήλωσης, για τον κύριο Καρβουνά, υπάρχει και το «δια ταύτα». Και το «δια ταύτα» για μία πόλη, όπως ο Πειραιάς, που το περιβάλλον της επιβαρύνεται και από άλλες πηγές ρύπανσης (π.χ. λιμάνι), οι οποίες συμβάλλουν ενεργά στην έξαρση της νόσου, «είναι ότι θα πρέπει να τηρούνται οι όροι περιβαλλοντικής επίπτωσης, αλλά και να ισχύσει η επιβολή προστίμου στους παραβάτες».

 Ο κύριος Καρβουνάς όμως, σε δηλώσεις στο portnet, επισήμανε την πρόθεση όλου του Δ.Σ. της επιχείρησης να συνεχιστούν τέτοιου είδους εκδηλώσεις και παρουσίασε τις προσεχείς δραστηριότητες της ΔΕΚΟΜΕΠ :

1. Θα πραγματοποιηθεί σειρά  ενημερωτικών εκδηλώσεων και στα 5 Δημοτικά Διαμερίσματα για τη Χρόνια Αποφρακτική Πνευμονοπάθεια (ΧΑΠ), η οποία, ως επί το πλείστον, οφείλεται στο κάπνισμα.

2. Με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα για το Περιβάλλον, θα γίνει σχετική ενημέρωση στους δημότες του Πειραιά.

3.  Εν όψει του θερμότερου καλοκαιριού των τελευταίων ετών, η ΔΕΚΟΜΕΠ θα διανείμει ενημερωτικό φυλλάδιο οδηγιών κατά τις περιόδους του καύσωνα. Παράλληλα, όπως τόνισε ο πρόεδρος της επιχείρησης, «έχουν ήδη ξεκινήσει οι προσπάθειες για την εξεύρεση χώρων, όπου θα μπορούν να φιλοξενηθούν άτομα ανήμπορα και με ευπαθή υγεία»

 

Who's Online

Έχουμε 5 επισκέπτες συνδεδεμένους
mod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_counter
mod_vvisit_counterΣήμερα78
mod_vvisit_counterΕβδομαδιαία305
mod_vvisit_counterΜηνιαία1532
mod_vvisit_counterΣυνολικά230447